Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs (SKDS) veica aptauju, kurā tika noskaidrots, ka Latvijas iedzīvotāji pusdienošanai ārpus mājas vidēji tērē 5 eiro. Tomēr salīdzinot ar pagājušā gada aptaujas rezultātiem, vidēji tēriņi samazinājušies par 4 centiem. Tomēr kopš 2006.gada šie pusdienu tēriņi pieauguši par 1.70. Tomēr 2008.gadā cilvēki pusdienām tērēja četrus eiro un sešdesmit piecus centus taču sakarā ar krīzi tēriņi tika samazināti un pusdienām tika tērēti zem četriem eiro. Par pagājušo gadu aptaujas vēsta, ka cilvēki pusdienām tērēja piecus eiro un sešus centus. Arī šajā aptaujā tika noskaidrots, ka pusdienas sabiedriskās ēdināšanas iestādēs ēd tikai 10 procentu Latvijas iedzīvotāju, tomēr arī desmit procentu iedzīvotāji to dara gandrīz katru dienu, vienpadsmit procenti to dara vienu, 1-2 reizes nedēļā. Kā liecina apraujas dati piecdesmit četri procenti Latvijas iedzīvotāju šos pakalpojumus izmanto ļoti reti, vai vispār nekad. Tas ir tādēļ, ka cilvēkiem ir pārāk maz ienākumu, kā arī viņiem ir jāsamaksā par ātrajiem kredītiem internetā, dzīvokļi, komunālie maksājumi, un citi rēķini tādēļ bieži vien mielojas ar līdzpaņemtajām pusdienām, Vai arī to dara mājās, jo tā sanāk lētāk nekā ēst kādā no kafejnīcām. Zināms arī tas, ¼ daļa no Latvijas iedzīvotājiem kafejnīcās, vai ēdnīcās ēd tikai vienu reizi mēnesī. Aptauju apkopošanā redzams, ka visvairāk kafejnīcās cilvēki ēduši 2007.gadā, kurā sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus izmantojuši sešpadsmit procentu cilvēku. Salīdzinot ar pagājušo gadu, cilvēku skaits, kuri vēlas pusdienot kafejnīcās ir sarucis par četriem procentiem. TNS veiktie pētījumi vēsta, ka vienam cilvēkam ģimenē izdevumi par pārtikas produktiem pārsniedz 80 eiro mēnesī.
Tādēļ uzsvērsim to, ka ļoti daudzi cilvēki Latvijā saņem tikai minimālo algu, tādēļ vienkārši nevar atļauties doties uz kafejnīcām, lai ēstu pusdienas, tāpēc izdevīgāk sanāk ēst mājās vai sagatavot līdzpaņemtu ēdienu.
Šeit būs daži interesanti fakti par pusdienām:
- Senajos laikos ļaudīm nebija pieņemts ēst sēdus, tādēļ senajā Romā viņi ēda guļus, sēdus ēda tikai sēru laikā.
- Freids Meidžels no Čikāgas ir restorānu vērtētājs, savos 50 gados viņš ir apbraukājis visus pasaules restorānus un pusdienojis vairāk nekā 46 reizes.
- Tibetā seši angļi un viens austrālietis baltos uzvalkos un melnās cilindra cepurēs pusdienoja septiņu tūkstošu metru augstumā, viņi sēdēja pie smalki saklāta galda, kur trauki bija no sudraba.
- Visilgāk pusdieno sumo cīkstoņi aptuveni divas stundas, un viņi par savu ēdienu mēnesī vidēji tērē 10000 dolārus.
- Mūsdienās pusdienas sastāv no trijiem līdz četriem ēdieniem, taču senajos laikos valdniekiem tika pasniegtas pusdienas ar 200 ēdieniem.
- Pats lielākais deserts tika izcepts 2010.gada oktobrī,tas tika pagatavots par godu pilsētas Astahranas jubilejai, tas svēra piecas tonnas, un garums bija 252 metri. Lai pagatavotu šo vareno desertu konditoriem nācās izcept 2000 mīklas pamatnes.
- Pašas dārgākās pusdienas mūsdienās tie pasniegtas Londonas restorānā "Le Garoch" trīs apmeklētājiem pusdienas izmaksāja 21 tūkstoti dolāru. Ēdiens maksāja 1.5 tūkstoši dolāru, taču pārējā nauda tika samaksāta par vīnu "Romani Konti" taču viņiem nepatika šī vīna garša, tādēļ viņi to atstāja viesmīlim dzeramnaudas vietā.